A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a ToTu-termékek gyártójának kutatás-fejlesztési csapata Koszovóban, a Prizreni Egyetemen megrendezett nemzetközi szimpóziumon vett részt, amelynek kiemelt témaköre volt az emberi egészség megőrzése, javítása. Éppen ezért az olyan innovatív magyar élelmiszerek bemutatása és felhasználási lehetőségeinek ismertetése, mint a magas fehérje-tartalmú, szénhidrátot és zsírt nem tartalmazó túró-, sajtkrém-, tejföl-helyettesítő hatalmas érdeklődés mellett történhetett meg.
A rendezvényen olyan egyetemek képviseltették magukat, mint a Iowa State University (USA), University of Wyoming (USA) vagy éppen az University „Mother Theresa” (Észak-Macedónia). Így még nagyobb megtiszteltetés volt a magyar élelmiszer-termék innovációk ismertetése.
„Az igazán jó tejtermék-helyettesítők nem csak optikai és íz hasonmását jelentik az eredeti tejtermékeknek, hanem azokkal a sütési, főzési tulajdonságaik is megegyeznek. Így például egy túró-alternatívával szemben jogos igény, hogy segítségével tejmentes túrógombóc, túróspite vagy éppen a Koszovóban is bemutatott túró desszert készülhessen. Azonban a mi fejlesztéseink túl is mutatnak az egyszerű tejmentesítésen, hiszen az alacsony cukor és kalória tartalom segít számos fogyasztó egészségének megőrzésében, a diétázóknak és sportolóknak a céljaik elérésében.” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
A ToTu termékekkel készült finomságokkal sok más tejes finomság is kiváltható a házi készítésű túró rúdi vagy túrógombóc mellett. Itt van például egy tej-, glutén- és cukormentes vaníliakrémes meggyes mákkocka recept:
a tésztához:
10 tojásfehérje
20 dkg darált mák
2 dkg gm rizsliszt
8 dkg por eritrit
só
a krémhez:
6 dl ToTu tej
8 dkg gm és tejmentes vaníliás pudingpor
15 dkg eritrit
10 dkg kókuszolaj
továbbá:
20 dkg meggy (lecsepegtetett cukormentes befőtt is jó)
A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzáforgatjuk a mák, a rizsliszt és az eritrit keverékét. Sütőpapíros lemezre kenjük, majd 160°C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. A papírt eltávolítjuk, majd két egyforma részre (nem lapra!) vágjuk.
A krém hozzávalóit folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Rákenjük az egyik lapra. Megszórjuk a meggyel. Befedjük a másik lappal, végül hűtőbe tesszük, amíg a krém teljesen meg nem szilárdul.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek