Leclerc Monaco legújabb csillaga

Charles Leclercnek rajtcél győzelemmel első monacóiként sikerült megnyernie hazai nagydíját vasárnap. A 26 éves pilóta két év után állhatott fel ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára. Oscar Piastri és a Ferraritól az év végén távozó Carlos Sainz követte őt a célban. A McLaren fiatal ausztrálja számára ez az idei első dobogós helyezése.

2017 után ismét Ferrari-győzelem született Monacóban. Nem csak a ferrarisok és John Elkann Ferrari-elnök, hanem a monacóiak is meghatódtak Leclerc győzelme kapcsán. Nagy ünnepléssel zárja a napot ma a Ferrari.

„Igen nehéz volt, először azt hittük elég nagy az előnyöm, de tudtuk, hogy 78 kört még megtennem ugyanazokon az abroncsokon, ami elég nagy nehézséget okozott. Jól menedzseltük a gumikat, és egy nagy részében a versenynek figyelnünk kellett a köztem és George között távolságra és az utolsó tíz körben szóltak, hogy egy kicsit jobban nyomjam meg a tempót. Az autó csodálatosan ment.” – szögezte le a versenyt nyerő helyi hős.

Szép napos időben vette kezdetét vasárnap a 78 körös Monacói Nagydíj. Tisztán rajtolt el a mezőny a két Haas pilótával a mezőny végén, akiket hátra soroltak, mivel az időmérő edzésen szabálytalannak találták autóik hátsó szárnyának legfelső elemének magasságát.

A rajtot követően egy baleset miatt a versenyt piros zászlóval megállították. Sergio Perez és Kevin Magnussen összeütközött és a Red Bull pilóta eltalálta Nico Hülkenberg autóját. Nagyon sok törmelék szóródott a pályára, leállították a futamot. Mindhárman kiestek.

A második rajtot követően viszont elhalt a verseny. Mivel az autókhoz hozzá lehetett nyúlni a leállítás alatt, így ezután már az itt szokásos unalom szemtanúi lehettünk. A Ferrari hazai pilótája magabiztosan vezetett és nagyon meghatódva nyerte meg első hazai versenyét. 2017 után ismét Ferrari-győzelem született Monacóban. Akkor Sebastian Vettel locsolhatta a pezsgőt az egyik legnagyobb presztízsű Forma-1-es futamon.

A második rajt jól jött Carlos Sainz számára, aki defektet kapott az első rajtot követően, de a második rajt során ismét a harmadik helyről vághatott neki a verseny hátralévő részének és már a bronzérmes helyen ért is célba.

Az Ayrton Senna-színekben versenyző McLarenek nagyon jól mentek. Oscar Piastri vitte célba másodikként az autóját. Lando Norris leszorult a dobogóról, a brit a negyedik lett.

George Russell Max Verstappen előtt tartotta a Mercedest, köszönhetően a szűk monacói utcáknak is. Lewis Hamilton a hetedik lett, de a leggyorsabb körért járó egy pontot is hazaviheti. A 39 éves pilótát Juki Cunoda követte a nyolcadik helyen, így az RB pilótája ismét az első tíz között ért célba, miközben csapattársa, Daniel Ricciardo a 12. lett.

Alexander Albon Imolában nem ért célba, de ezúttal kilencedik lett. Az első tizet Pierre Gasly zárja, miközben csapattársa, Esteban Ocon hibázott és kiesett. Az első körben Ocon nekihajtott Gasly autójának és emiatt 10 másodperces büntetést kapott. Mivel azonban nem tudott visszaálli a második rajt során a versenybe, ezt egy öt rajthelyes büntetés váltja fel a francia számára a következő futamon Kanadában. Gasly rettentően mérges volt csapattársára, akivel korábban sem volt túl jó a viszonya.

Folytatás két hét múlva (2024. június 9.) Kanadában. 2023-ban Max Verstappen rajtcél győzelmet szerzett Montreálban. Fernando Alonso lett a második. Lewis Hamilton vitte célba a bronzérmes helyen a Mercedest.

2024-es Forma-1-es Monacói Nagydíj eredménye

  1. Charles Leclerc Ferrari             + 2:23.15.554
  2. Oscar Piastri McLaren + 7.152
  3. Carlos Sainz Ferrari + 7.585
  4. Lando Norris McLaren + 8.650
  5. George Russell Mercedes + 13.309
  6. Max Verstappen Red Bull + 13.853
  7. Lewis Hamilton Mercedes + 14.908
  8. Juki Cunoda RB                         + 1 kör
  9. Alexander Albon Williams + 1 kör
  10. Pierre Gasly Alpine                         + 1 kör
  11. Fernando Alonso Aston Martin + 2 kör
  12. Daniel Ricciardo RB                                     + 2 kör
  13. Valtteri Bottas Kick Sauber + 2 kör
  14. Lance Stroll Aston Martin + 2 kör
  15. Logan Sargeant Williams + 2 kör
  16. Guanyu Zhou Kick Sauber + 2 kör
  17. Esteban Ocon Alpine Nem ért célba
  18. Sergio Perez Red Bull Nem ért célba
  19. Nico Hülkenberg Haas Nem ért célba
  20. Kevin Magnussen Haas Nem ért célba

A világbajnokság állása

Pilóták:

  1. Max Verstappen 169 pont
  2. Charles Leclerc 138 pont
  3. Lando Norris 113 pont
  4. Carlos Sainz 108 pont
  5. Sergio Perez 107 pont
  6. Oscar Piastri 71 pont
  7. George Russell 54 pont
  8. Lewis Hamilton 42 pont
  9. Fernando Alonso 33 pont
  10. Juki Cunoda 19 pont

Konstruktőrök:

 

  1. Red Bull 276 pont
  2. Ferrari 252 pont
  3. McLaren 184 pont
  4. Mercedes 96 pont
  5. Aston Martin 44 pont
  6. RB               24 pont
  7. Haas     7 pont
  8. Williams   2 pont
  9. Alpine 2 pont
  10. Kick Sauber                 0 pont

Forrás: facebook.com/amberprkft/