Orbán Viktor: Nehéz lesz, de meg fogjuk csinálni

Az évtized árvizére készülnek a szakemberek, hiszen extrém mennyiségű csapadék hullott a folyók vízgyűjtő területein. Győrben a Rába és a Mosoni-Duna torkolatánál számítanak a legmagasabb vízállásra, ahol már kiürítették a rakpartot és az érintett parkolókat, valamint gátrendszerrel és homokzsákkal védekeznek, hogy a víz ne törjön be a belvárosba.

A győrieket is meglepte, hogy ilyen markánsan ért véget a nyár hirtelen. A kiadós csapadék mellett már az árvízi védekezés feladatait látják el a szakemberek.

“A hét elején még 30 fok volt, én rövid gatyával pólóval mentem dolgozni, és utána meg már hosszú gatya, kabát. Ez tényleg hihetetlen, ez az időjárás változás, meg ugye, hogy egész nyáron legalább 60 napig nem esett az eső, és most egyszerre megjött az egész” – nyilatkozta híradónknak egy győri fiatal.

Győrben korábban gátrendszert építettek ki, ami a védekezést most is biztosítja, valamint 6000 homokzsákkal kezdte meg a város az árvízre való felkészülést.

A belvárosban található kajak-kenu csónaktároló alsó területénél számítanak egy 50 centiméteres elárasztásra, valamint az ártérben épült legelső győri uszodánál okozhat problémát az árvíz. MTI