A befelé tekintés időszaka: az ősz üzenete önmagunk számára

Vicsápi Natália: „Nem az időjárás határozza meg jókedvünket, hanem saját érzelmeink!”

Az őszi időszak kiváló lehetőség az önismeret szempontjából, ugyanis sokkal könnyebben tudunk befelé figyelni, lecsendesedni és rálelni valódi önmagunkra, vágyainkra. Vicsápi Natália, önismereti tanító és a Nati Method alapítója szerint ez az évszak remek alkalmat nyújt arra, hogy önmagunkra koncentráljunk, feldolgozzuk fájdalmainkat, és tudatosan éljük a mindennapokat. A szakértő az alábbiakban megosztja, hogyan lehet mindezt megvalósítani a gyakorlatban.

Miért kiemelt fontosságú az ősz az önismeret terén?

Vicsápi Natália szerint a nyár utáni évszak ideális arra, hogy új dolgokat tanuljunk, és önismeretünk mélyítésével is foglalkozzunk.

Az őszi hónapok során tökéletesen önmagunkra tudunk összpontosítani, továbbá arra, hogy lelassuljunk, és befelé, a lelkünk rezdüléseire, az intuíciónkra figyeljünk. A nyár pezsgése után itt az ideje, hogy energiáinkat önmagunk megismerésére és a fejlődésre fordítsuk. Ez az évszak arra is hív, hogy szembenézzünk saját magunkkal és a bennünk felmerülő kérdéseinkkel: mi az, ami boldoggá tesz minket, és mi hiányzik a kiegyensúlyozott, örömteli élethez? – kezdte a Nati Method megalkotója.

Az évszakok változása lehetőséget nyújt arra, hogy önmagunkra koncentráljunk, és észre vegyük a változatosság jótékony hatásait. Natália hangsúlyozza, hogy nem az időjárás határozza meg jókedvünket, hanem saját érzelmeink, amelyek tudatos kezelése által kedvező irányba vezethetjük életünket.

A változás természetes része az életünknek

– Sokan ragaszkodnak a komfortzónájukhoz, és arra vágynak, hogy minden változatlan maradjon, ne kelljen kilépniük a megszokottból. Az igazság azonban az, hogy így az élet hamar unalmassá válna. Meg kell tanulnunk, hogy a változás része mindennapjainknak. Minél hamarabb elfogadjuk ezt, annál könnyebben élhetünk tudatosan. Ahogy az évszakok váltakozása is jól szimbolizálja, minden évben újra és újra végigmegyünk a természet ciklikus változásain, akárcsak életünk különböző szakaszain. Felmerül a kérdés, vajon mit tanít nekünk mindez? Amikor felismerjük, hogy mi magunk stabilan létezünk, és csak a körülöttünk lévő dolgok változnak, akkor képesek leszünk nyugodtan átélni a változásokat – zárta a szakértő.