Ne hagyd a kedved elrontani!

A kibírhatatlan nyári hőség, majd a kellemes őszi időjárás helyett bepofátlankodó hideg, szeles, esős napok, nem beszélve a félelmetes árvízi helyzetről sem tudták megakadályozni, hogy beinduljon a várva-várt új évad a színházi előadásokat és a filmeket kedvelők nagy örömére.

A Thália Színház ismét elindította Betekintő című programsorozatát, egy kellemes beszélgetést a tervezett bemutatóikról az alkotókkal. Az első a sorban mindjárt egy különleges előadásra invitálta a furcsa színházi kalandokban is szívesen részt vevő nézőket. A Madám Bizsut, lehet mondani, Göttinger Pál írta, rendezte, találta ki Molnár Piroska számára. Igazi jutalomjáték a népszerű színésznőnek az Arizona Stúdióban az Arizona Stúdióban és a Nagymező utcában száz évvel ezelőtt történtekről. Az egyáltalán nem baj, hogy Hevesi László, aki ezt az időutazást szemkápráztatóan levezényli, miközben több figurának is a bőrébe bújik, kicsit elhomályosítja minden szereplő, az egyébként nagyszerű teljesítményt nyújtó Mórocz Adrienn és Bordás Barbara játékát.

Aki a moziban is nosztalgiázni szeretne, megnézheti Keleti Márton legendás, 4K-ban restaurált A tizedes meg a többiek című, méltán agyondíjazott alkotását, amelynek köszönhetően egy csapásra a legnépszerűbb színészeink sorába emelkedett Sinkovits Imre. Olyan legendákat láthatunk még a filmben, mint Major Tamás, Darvas Iván, Szabó Gyula, Márkus László, Agárdy Gábor, Pálos György, Kozák László. A mozikban 2 millió 250 ezer ember váltott rá jegyet, a televízióban pedig ki tudja, hányan nézték meg az évtizedek során. Valószínűleg megismételhetetlen rekord, hogy 1965-ben a Budapesti Szikra Mozi egy éven keresztül nem tudta levenni műsoráról.

Molnár Ferenc darabját, amely világhírnevet szerzett számára, a Játék a kastélyban című komédiát mutatta be fantasztikus szereposztásban a Centrál Színház. Az egyszerű kis történetet zseniálisan csűrő-csavaró drámaszerzőt, Turait Alföldi Róbert játssza, akiről kétséget kizáróan elhisszük, hogy egy tehetséges barátjáért (no meg, ne hallgassuk el, saját karrierjéért) emberfeletti munkát képes végezni, ráadásul, ha ez a munka abszolút a színházról, egy kis jelenetecske megírásáról és előadásáról szól. Ez a kis jelenetecske menti meg a csapodár operettprimadonna (Balla Eszter játssza a minden hájjal megkent, a primadonnaság összes manírját tökéletesen elsajátító, és ezt a magánéletben is szemérmetlenül alkalmazó Anniet) és a tejfölösszájú, ámde fülig szerelmes ifjú zeneszerző, Ádám (Puskás Samu) kapcsolatát. Mulatságos pillanatokkal örvendezteti meg a nézőket Schmied Zoltán, mint Almády, a hősszerelmes színészóriás, és Magyar Attila, mint Dvornicsek, a jobb sorsra érdemes lakáj.

Szeptember 26-án a JUNO11 Distribution végre elhozta a mozikba Vékes Csaba, a Szia, Életem! író-rendezőjének romantikus vígjátékát, a Lepattanót Scherer Péter főszereplésével. A film sajtóvetítése után a kardiológus-barátját játszó Harmath Imre elmondta, kicsit sajnálja, hogy alkatánál fogva ebben a fergeteges játékban, ahogy a filmvásznon eddig is, ő a megbízható, kedves, jóindulatú, joviális figura, pedig egyszer már szeretné magát megmutatni valami link alakként egy bohózatban, vagy gyilkos vadállatként egy hátborzongató drámában. De a játék örömét jó négy évtizede élvezi, amikor még a Nemzeti Színház stúdiósaként együtt bolondozhatott többek között Nádas Gyurival, Korognai Karcsival. Feleségével, Vándor Évával együtt vallják, a színház, az élet játék nélkül egy fabatkát sem ér, így nem is hagyják semmivel a kedvüket elrontani. „Vékes Csabát, a rendezőt még öt éves korában oviba vittem – mesélte Harmath. – Már akkor hatalmas kavarógép volt. Sajátos, fanyar humora van, tele öniróniával és nagy szívvel. És tessék, neki köszönhetem, hogy most Patrick Duffy mellett ülhettem a mozi színpadán a sajtótájékoztatón. Csaba már ügyesen a legújabb generációt is bevette a buliba, a fia kér a filmben autogramot Patrick Duffytól…”

Október 5. és 20. között rendezik meg a 22. Spinoza Zsidó Fesztivált 14 programmal, 4 premierrel, 2 ősbemutatóval és 84 közreműködővel a Dob utca egyik ékszerdobozában, a Spinoza Színházban.

Az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban a Millenárison október 10. és 13. között lesz. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló programsorozat idén is a külföldi és hazai kortárs irodalom kedvenceit hozza el, esténként pedig zenei-irodalmi esteken várják az érdeklődőket. A fesztivál keretében tizedik alkalommal adják át az év legjobb első prózakötetes szerzőjének járó Margó-díjat. A könyvbemutatók ingyenesen látogathatók.

Október 10. és 20. között, a 13. Szemrevaló Filmfesztiválon a budapesti Művész moziban tíz friss, német nyelvű filmet és egy teljes sorozatot vetítenek, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Szerepel a kínálatban az Ezüst Medve-díjas Haldoklás, de komédia Lars Eidingerrel és Ronald Zehrfelddel a főszerepben és a tavaly Max Ophüls-díjat nyert Franky Five Star című vígjáték. Igazi kuriózum az idén száz éve elhunyt Franz Kafkáról szóló, hatrészes Kafka című tévésorozat. A fővárosi bemutatók után Debrecenben, Szegeden és Pécsett is vetítik majd a fesztivál legjobb filmjeit.

Október 17. és 19. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást láthat a 8. Szlovén Filmnapokon. A programban szerepel Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a Megváltás kezdőknek. A kritikusok által Bong Joon-ho Élősködők című filmjéhez hasonlított alkotás világpremierje a Jane Rosenthal és Robert De Niro alapította Tribeca Filmfesztiválon volt New Yorkban. Látható lesz a Szlovén Filmfesztiválon három Vesna díjat nyert, társadalmi drámával kevert thriller, a megtörtént eseten alapuló Megfigyelés, bemutatják továbbá a Szarajevói Filmfesztiválon debütált, majd a legjobb dokumentumfilmért járó Vesna-díjjal elismert A test című filmet is. A hagyományoknak megfelelően a budapesti Toldi mozi ad otthont az eseménynek.

A Bethlen Téri Színház idén novemberben már 13. alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház szakmai együttműködésével őszi táncfesztiválját, a Sissi Őszi Tánchetet, a SŐT7-et.

A kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett fesztivál műsora az első években a hazai kortárstáncélet nívós előadásait, majd évekig a vidéki tánctársulatok budapesti bemutatkozásait helyezte előtérbe. A 2024-es koncepció – nem feledve az eddigieket – két fontos témára koncentrál, egyrészt a Bethlen egyik alapvető küldetésére, a tehetségek felkarolására, valamint az egyre fontosabbá váló nemzetközi kapcsolatokra.

Horváth Gábor Miklós