Ne csak hosszan, aktívan is éljünk!

Mindenki arról álmodozik fiatal kora óta, hogy minimum száz évig fog élni. Szerencsére, ahogy fejlődik az orvostudomány, ahogy egyre jobb szűrővizsgálatok léteznek, ez egyre többeknek adatik meg. Sajnos nem sokaknak, de egyre többeknek, különösen, ha olyan országok felé fordítjuk tekintetünket mint Japán, ahol európai szemmel nézve hihetetlen adatokra bukkanhatunk e téren. Azonban azt is érdemes megemlíteni, hogy amikor hosszú életről álmodozunk, ezt nem betegségben az ágyban töltve képzeljük el, hanem Balatont kerülve kerékpáron, cseresznyefa ágakat metszve vagy éppen az unokák társaságában. Azért, hogy ez valóban így is lehessen, mi is sokat tehetünk!

Ne ágyban töltsük az idős éveinket!

Fel kell állni a fotelből, hogy később ne kelljen ágynak dőlni. A monitor előtt töltött órákat egy kis gyaloglással, tornával érdemes megszakítani, és máris sokat tettünk magunkért. Érdemes a rendszeres mozgást elkezdeni minél korábban, negyven évesen már feltétlenül, hogy tényleg fitten érkezzünk az időskor kapujába. Erről és az idősgyógyászat témakörében számtalan érdekességről szervez tudományos konferenciát október 18-19-én a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság Debrecenben, ahol a program kialakítása során arra törekedtek, hogy az idősgyógyászat minél szélesebb spektruma kerüljön bemutatásra.

 

Az étrendre is figyeljünk oda!

– Egy élelmiszer-mérnöknek is jut szerencsére hely a rendezvényen, hiszen legalább olyan fontos, hogy mit és mennyit eszünk mint a rendszeres testmozgás. Szerencsére ma már egyre több olyan magas és jól hasznosuló fehérjetartalmú, zsír- és szénhidrát-szegény/mentes termék jelenik meg a boltok polcain, amik fogyasztása kedvezően hat az idősebbek szervezetére. Ugyanis számos kutatásban bizonyították, hogy a kor előrehaladtával gyakran kialakuló alultápláltság és sok más betegség megelőzésében alapvető szerepet tölt be a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék és esszenciális aminosavak fogyasztása. Az egészséges felnőttek számára ajánlott 0,8 g fehérje/testtömeg-kilogramm/nap mennyiség bevitelének növelése sok esetben indokolt időskorban, akár esetenként duplájára is. Napjainkban számos lehetőség áll rendelkezésünkre megfelelő fehérjetartalmú étrend kialakítására. A hagyományosan fehérjeforrásként alkalmazott húsokon, húskészítményeken, tojáson, tejen és tejtermékeken kívül újabb és újabb innovatív termékek jelennek meg mint a csak tojásfehérjéből álló túró-, tejföl-, tej-alternatívák – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer mérnök, c. egyetemi tanár.

Élvezni kell az életet!

Ne csak hosszan, ne csak aktívan éljünk, de élvezzük is mindezt! Talán ez lehet a konklúzió. Hiszen a lelki fittség legalább olyan fontos mint a testi, sőt, a kettő hat is egymásra. Éppen ezért, hogy ma már egy étel lehet egészséges és finom is, és egyre több lehetőség nyílik, hogy mindenki megtalálja a számára legkedveltebb testmozgási formákat.