Megalakult a békéscsabai közgyűlés

Megalakult Békéscsaba új közgyűlése hétfő délután.

A békéscsabai közgyűlésnek 17 tagja van a polgármesterrel együtt. A Hajrá Békéscsaba frakciónak 7; a Fidesz-KDNP frakciónak 4; a Patrióta Békéscsaba Egyesületnek szintén 4 képviselője van. A korábban MSZP-s színekben politizáló Fülöp Csaba független jelöltként nyerte meg a választókörzetét; Gyebnár Dávid a Mi Hazánk Mozgalom színeiben kompenzációs listáról jutott be a testületbe.

Az előző grémiumhoz képest 6 új tagja van a közgyűlésnek: a Patrióta Békéscsaba Egyesület négy tagja; Gyebnár Dávid, valamint a Fidesz-KDNP színeiben választókörzetet nyert Bálint József.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület), a város harmadik ciklusát kezdő polgármestere “felemelő érzésnek” nevezte, hogy “Békés vármegye székhelyéért, legerősebb településéért” dolgozhat. Véleménye szerint ez komoly felelősség is, ugyanis Békéscsaba és a vármegye haladása és sikerei szorosan összefüggnek, egyik nem képzelhető el a másik nélkül.

Szarvas Péter szerint az önkormányzati intézmények, a közterek jó állapotban vannak; az elmúlt években a város építéséért-szépítéséért végzett fejlesztések beértek.

Hozzátette, az elmúlt tíz évben ugyan voltak viták, ellenvélemények a közgyűlés tagjai között; de az ülések “viszálykodás, csapkodás, hangos szó nélkül zajlottak”. Szeretné, ha ebben a ciklusban is a “megoldáskeresés, az együttműködés” jellemezné a testületet.

Takács Árpád, Békés vármegye főispánja az ülésen elmondta, öt éve beszélt utoljára a békéscsabai közgyűlésen, ami jelzi, hogy a kormányhivatalnak nem kellett beavatkoznia az ügyekbe; az előző testület “tisztességesen, szakszerűen, jogszerűen” végezte a munkáját. Törvényességi felügyeleti eszközt nem kellett alkalmazniuk; néhány törvényességi felhívást adtak ki; 31-szer éltek információkéréssel.

Takács Árpád szerint “minden alap megvan Békéscsaba további fejlesztéséhez“. Hangsúlyozta, véleménye szerint a város további “lendületes fejlődéséhez” előtérbe kell helyezni a fiatalokat, a népességmegtartó erőre kell koncentrálni.

A hétfőn megszavazott új szervezeti és működési szabályzat szerint Békéscsabán három főállású alpolgármestert választottak. Alpolgármesterként folytatja Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) és Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület); ők az előző ciklusban is ellátták ezt a tisztséget. Mindketten 16 igen, és 1 nem szavazatot kaptak a titkos szavazáson. A harmadik alpolgármester a testületbe újonnan bekerült Bálint József (Fidesz-KDNP) lett, akit 12-en támogattak; 1 nem szavazatot kapott 4 tartózkodás mellett.

A közgyűlés három tanácsnokot is választott. Civil ügyekkel Juhász István (Hajrá Békéscsaba Egyesület); infrastrukturális fejlesztésekkel Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba Egyesület); környezetvédelmi és turisztikai ügyekkel Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) foglalkozik tanácsnokként.

Bodóczi István (Patrióta Békéscsaba Egyesület) az ülésen elmondta, hatezernél többen szavaztak a jelöltjeikre; céljuk, hogy a korábban kidolgozott Maradj itthon velünk! elnevezésű programjukból minél többet tudjanak megvalósítani.

Nem politikusnak jöttünk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy főként fiatalokból álló civil szervezetük korábban is számos jótékonysági eseményt szervezett. Felajánlott a képviselőcsoport első havi tiszteletdíjából félmillió forintot a békéscsabai kórház gyermekosztályának, ezzel egymillió forintra emelve korábbi gyűjtésüket – jelentette be.

Bodóczi István úgy fogalmazott: valamennyi képviselővel együttműködő csoport szeretnének lenni. MTI