Országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozat indul a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében

A Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos támogatásával 2024 őszén országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozatot indít „A hatékony és eredményes állatvédelmi eljárásokért, mert közös ügyünk az állatvédelem!” címmel, melynek célja az állatvédelmi jogalkalmazók és szakemberek szakmai támogatása, végső soron egy egységes és jól működő állatvédelmi rendszer kialakítása Magyarországon. A szakmai napok térítésmentesek, és lehetőséget biztosítanak az érintettek közötti kapcsolatok erősítésére is. A programsorozat Csongrád-Csanád vármegyében, Szegeden veszi kezdetét a vármegyei rendőrség, polgárőrség, jegyzők, kormánytisztviselők, hatósági állatorvosok, civil állatvédők és ebrendészek részvételével, három tematikus teremben összesen 27 előadásra kerül sor. A szakmai nap a tervek szerint 2025 végéig minden vármegyében megvalósul.
A rendezvénysorozat kiemelt szakmai partnerei az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért felelős Kormánybiztos Titkársága (Igazságügyi Minisztérium), a kormányhivatalok tekintetében a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága, az Országos Rendőrfőkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, a Jegyzők Országos Szövetsége, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Magyar Kormánytisztviselői Kar és a Magyar Birtokvédelmi Szövetség (MABIV).
Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az Állatvédelmi Kompetencia Program fő célja a magyarországi állatvédelem fejlesztése és erősítése. Az országjáró szakmai nap-sorozat nem csupán információcserére ad lehetőséget, hanem a különböző állatvédelmi szakemberek közötti szorosabb együttműködésre is. Kiemelte, hogy az állatvédelem területén számos kihívás vár, és a hatékony megoldásokhoz elengedhetetlen az összefogás. A program során nem csupán a jogszabályi környezetet fogják áttekinteni, hanem jó gyakorlatokat, jogeseteket is bemutatnak olyanok, akik napi szinten hasonló ügyekkel foglalkoznak. A szakmai napokon az ország legkiválóbb állatvédelmi szakemberei, jogalkalmazói, állatvédelmi szakállatorvosai és szakjogászai tartanak előadásokat, biztosítva a magas színvonalú szakmai ismereteket a résztvevők számára.
Az első eseményre Szegeden, Csongrád-Csanád vármegyében került sor 2024. október 16-án, 10:00–16:00 óra között. A szakmai nap három tematikus képzési teremben zajlott: a rendőrök és polgárőrök számára a „Büntető” teremben, a közigazgatási szakembereknek a Közigazgatási teremben, míg a civil állatvédő szervezeteknek és az ebrendészeknek a Civil teremben.
Salgó László, Csongrád-Csanád vármegye főispánja hangsúlyozta: nagy örömükre szolgál, hogy a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány 2024 őszén induló országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozatának első állomása Szeged. A Kormányhivatal örömmel biztosítja a képzéshez szükséges helyszínt, melyen számos kollégájuk is részt vesz. Az állatvédelem valóban közös ügy, melyben a Kormányhivatal is jelentős hatáskörrel rendelkezik: ez a gondolat vezérelte őket akkor, amikor idén év elején állatvédelmi kerekasztalt szerveztek a vármegyében Ovádi Péter kormánybiztos meghívásával. A szakmai nap remek alkalmat biztosít arra, hogy szakemberek, civil szervezetek és az állami szereplők megvitassák a teendőket, és közösen alakítsanak ki hatékony megoldásokat.
Frigyer László r. alezredes, az Országos Polgárőr Szövetség Szolgálati kutyás és állatvédelmi tagozatának elnökhelyettese közölte, képzést indítottak a polgárőröknek, hogy az ország legnagyobb – 67 ezres tagsággal rendelkező – civil szervezete is kivegye részét az állatvédelemből.
Ugodi Andrea, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke szerint a Magyar Kormánytisztviselői Kar megalakulásától kezdve érzékenyen reagál és fogékony valamennyi jó célt szolgáló, szociális, karitatív kezdeményezésre, legyen szó akár humán, akár természet- és állatvédelmi aktivitásról. Közel 73.000 taguk közül sokan napi szinten vesznek részt az állatvédő szervezetek munkájában akár rendszeres sétáltatással, akár pénzbeli vagy egyéb tárgyi adományokkal. Vannak olyan kollégáik, akik eredeti képzettségükön túl állatvédelmi szakképesítést szereztek, de olyanok is, akik településükön maguk szervezték meg az állatvédelmi tevékenységet. Hozzátette: „Ennek szellemében hirdettük meg 2024-ben országos szinten területi szervezeteink körében azt a felhívást, amelynek eredményeként minden vármegyében és a fővárosban is egy emberként mozdultak meg a kormánytisztviselők. Ez azt jelenti, hogy bár sokunk számára munkaköri kötelesség is az állatvédelem, az biztos, hogy mindannyiunk szívügye.”
Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke kiemelte, hogy az állatvédelem az emberek neveléséről szól. Az állatok megfelelő életfeltételek és természetközeli környezet nélkül nem tudnak élni, és a mesterséges környezet gyakran nem megfelelő számukra. Ma már sokan általánosítják a rossz körülményeket állatkínzásként, míg a veszélyes állatok tartását csak azzal intézik el, hogy „kedvenc”. Ezzel figyelmen kívül hagyják, hogy ezek az állatok komoly kockázatot jelenthetnek a környezetükre. A természet hangjai, mint a kakas, béka, macska, sertés és kutya, elengedhetetlen részei a természetes ökoszisztémának, amelyet meg kell tanulnunk értékelni, miközben figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy a házi kedvencek mások testi épségét is veszélyeztethetik.
Kaiser-Horváth Zoltán, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség elnöke elmondta, hogy a szövetség, mint az állatvédelmi közigazgatásban aktívan közreműködő civil szervezet, örömmel üdvözli a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány erőfeszítéseit. Rámutatott arra, hogy az állatok védelme nemcsak az állatjólléthez járul hozzá, hanem hatékonyan megelőzheti a társadalmi konfliktushelyzeteket is. Ezen a téren a szakmai nap-sorozat kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen elősegíti a megelőzés fontosságának felismerését és alkalmazását a gyakorlatban.
Mózesné Toronykőy Márta r. alezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy az állatvédelem hosszú évek óta központi elemét képezi a rendőrség prevenciós tevékenységének, céljuk pedig az, hogy generációkon átívelő érzékenyítéssel váljon közös társadalmi üggyé. A kampányjellegű tevékenységek között számos kezdeményezés szerepel: pályázatok, előadások, közösségi médiaaktivítások mellett olyan programok is születtek, amelyek az oktatási intézmények napi szakmai munkájába integrálódtak. Példaként említhető a „Panna és Barna Biztonságbolygója” óvodásoknak és családoknak, a „Kék tér” projekt, mely már 38 általános iskolában jelen van, valamint a „Vármegyejáró Roadshow”, amely településeken és lakossági rendezvényeken is aktív.
Információs kiadványok
Az Alapítvány az Állatvédelmi Kompetencia Program első fázisában, 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1700 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek itt: https://kozosugyunkazallatvedelem.hu/tananyagok/osszes
Lényeges, hogy az állatvédelmi eljárásokban részt vevő valamennyi szereplő – beleértve az állatvédelmi hatóságokat, jegyzőket, járási- és kormányhivatalok ügyintézőit, állatorvosokat, rendőröket, polgárőröket és civil állatvédőket – alaposan ismerje a hatályos állatvédelmi jogszabályokat, hatásköröket, lehetőségeket, valamint a szakmai protokollokat és etikai szabályokat. Csak a jogszabályok betartása és a helyes szakmai gyakorlat alkalmazása biztosíthatja az állatvédelem hatékonyságát, az egységes joggyakorlatot, valamint végső soron az emberek és az állatok védelmét.