A Bocuse d’Or európai döntője Magyarországon
(Budapest, 2016. május 10–11.)
2016 májusában Magyarországon kerül sor a Bocuse d’Or európai döntőjére, mely gasztronómiailag és turisztikailag egyaránt vitathatatlanul országimázs-építő esemény. Az európai döntő horderejét jelzi, hogy Jérôme Bocuse a program lebonyolításának ünnepélyes aláírási ceremóniájára, március 30-án Magyarországra érkezett. A dokumentum szentesítésével a visszaszámlálás a 2016. májusi döntőig megkezdődött.
10+1 tény a Bocuse d’Or-ról
1. A Bocuse d’Or 1987 óta a világ legrangosabb szakácsversenye.
2. Névadója a jelenleg 89 éves Paul Bocuse, a XX. század szakácsikonja.
3. Paul Bocuse ma már nem aktív, a versennyel kapcsolatos feladatokat fia, a szintén séf Jérôme Bocuse látja el.
4. A verseny döntőjét minden páratlan évben Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban rendezik (legközelebb 2017-ben).
5. A Bocuse d’Or versenysorozatban közel 50 ország vesz részt.
6. A verseny európai döntőjét minden páros évben más-más, pályázat útján kiválasztott városban bonyolítják (2016-ban a rendezés jogát Budapest nyerte el).
7. A végső megmérettetésen, azaz a világdöntőn, 2017-ben öt kontinens 24 országának versenyzői vesznek részt, akik korábban a nemzeti fordulókon, majd a regionális döntőkön kvalifikációt szereztek.
8. A Lyonba érkező csapatok egy látványos show keretében két napon át versengenek. Feladatuk megadott alapanyagokból egy hal- és egy húsétel elkészítése, amelyre 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre. (Mind a hal-, mind a húsételből 14 adagot kell készíteniük).
9. Az indulók a világ legnagyszerűbb 2×12 fős séfzsűrije előtt készítik el munkáikat.
10. Az élő verseny középpontjában a látvány és a kóstolás áll.
11. A Bocuse d’Or verseny egy jelkép, a nemzeti gasztronómiai felemelkedés szimbóluma.
10+1 tény a magyar vonatkozásokról
1. Magyarország elsőként Széll Tamással, 2013-ban vett részt a világversenyen. A hazai csapat ebben az évben a 10. helyet érte el.
2. Molnár Gábor a 2014-es májusi európai döntőn, Svédországban a 9. helyen végzett, a 2015 februárjában rendezett lyoni döntőn a 13. helyet szerezte meg. (Gábor egyébként a müncheni Geisel’s Vinotheque junior sous-chefjeként dolgozik).
3. Stockholm másfajta sikert is hozott Magyarországnak, itt hirdették ki, hogy 2016-ban hazánk rendezheti a következő európai döntőt.
4. A ‘Best Poster Prize 2015’ díjat 2015. január 28-án, Lyonban Magyarország nyerte, immár másodszor. A HG360 győztes plakátjának kreatív koncepciója (Fotó: Sárosi Zoltán) a magyar kártya formai világának és a séf által felhasznált alapanyagoknak az összeillesztésére épült. Az elrendezésben hozzávalók is szerepeltek, például a kápia paprika vagy a gyöngytyúk – a lyoni döntő húsételének fő témája.
5. A regionális döntőig úgy juthat el valaki magyar színekben, ha 2016. február 18-án a hazai döntőt megnyeri.
6. 2016. május 10–11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo–Budapest területe ad otthont a Bocuse d’Or európai selejtezőjének.
7. A magyar fővárosban is egy 5 óra 35 percen át zajló lélegzetelállító kulináris produkcióra számíthatnak az érdeklődők, amelynek keretében a 20 nemzeti válogatóverseny győztese tudása legjavát hozza.
8. Innen lehet bekerülni Európa 11 legjobb szakácsnak a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjébe.
9. A budapesti rangadó a versenyek sorában azért izgalmas mérföldkő, mert a nemzetközi mezőny felének sorsa itt dől el, ami az európai válogatóverseny rangját még jelentősebbé teszi.
10. A magyar verseny kiváló promóciós eszköz és országimázs-építő lehetőség. Budapestnek egyedülálló alkalom arra, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek termékei, kulturális és turisztikai kincsei, illetve gasztronómiája.
11. Hazai vonatkozású érdekesség, hogy a felkészülés és a verseny során a gasztronómiai iparág szereplői páratlan összefogást mutatnak.
Tudta-e, hogy…
• … a grandiózus versenyen az ördög a részletekben rejlik? A megfelelő íz önmagában azonban nem garantálja a győzelmet. A köretek mennyisége, a látvány, a tálalás mind-mind szerepet játszik a pontok alakulásában.
• … a versenyen 100 pontot lehet szerezni? Maximum 40 pont kapható az ételek ízére, 20 a látványra, 20 a regionalitásra, 20 pont a háttérmunkára.
• … a 2016-os európai döntőn úgy a hal-, mint a húsételeknek is lesz egy kötelező alapanyaga? Ezek egyelőre nem ismertek, de számítani lehet arra, hogy egy minőségi magyar alapanyaggal dolgozniuk kell majd a séfeknek.
• … a budapesti válogatón a húsz versenyzőnek a commis és trénere segítségével 5 óra 35 perc alatt egy hal-és egy húsételt kell prezentálnia? A nyitott boxokban, tomboló közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben hazájuk kulináris értékeit is népszerűsítik.
• …a Bocuse d’Or vetélkedő a Sirha Budapest Kiállítás keretében zajlik a Hungexpo területén, 2016. május 9–11. között?
További információk:
Magyar Bocuse d’Or Akadémia – bocusedorhungary.hu
Facebook: Magyar Bocuse d’Or Akadémia
YouTube: Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Sajtógaléria: https://flic.kr/s/aHsk2DYHrx
Bocuse d’Or – bocusedor.com
SIRHA, Expo Lyon – sirha.com