Az egyik legizgalmasabb téma napjainkban a hulladékok újrahasznosítása és az élelmiszerpazarlás mellett a lebomló csomagolóanyagok világa. Ahogy egyre több ember él a földön, és a többségük egyre többet használ a hosszú évezredek alatt lebomló anyagokból, akarva-akaratlanul is egyre harsányabban jön velünk szembe a fenntarthatatlanság problémája. A fogyasztói elvárások, a tudományos és ipari törekvések egy irányba mutatnak: megoldásokat kell találni a kihívásokra. Ugyanakkor a természet sok-sok millió éves ajándékait észrevéve és használva már most, mindenféle technológiai újdonság kivárása nélkül is sokat tehetünk a környezetünkért.
A természet már csomagba tette nekünk
Az eldobott, a szelektív gyűjtőig nem eljutó vagy az újra hasznosítást elkerülő nem lebomló műanyag palackok nagyjából 450 év elteltével válnak újra a természet részévé. Tehát ha olyan élelmiszert viszünk haza, ami műanyag flakonba van csomagolva, mindenképpen törekedjünk arra, hogy a csomagolás a szelektív hulladéktárolóba kerüljön. Azonban nem minden élelmiszer kerül mesterséges borításba. Sok finomságot már a természet jól védő, ráadásul gyorsan lebomló csomagolásba tesz elénk. Így például a banán héja 3-4 hét, a narancs héja 6 hónap alatt már le is bomlik. Sőt, a természetes alapú papírcsomagolások esetében is csak hetekről beszélhetünk.
Hasznosíthatjuk is a természet adta csomagolást
Sok természetes csomagolás mint tojáshéj, nem csak „eltűnik”, hanem hasznosítható is.
– A tojáshéj magas kalcium tartalma miatt talajjavítóként használható. A talajba való bedolgozásával tovább javíthatjuk a talaj vízáteresztő képességét és szerkezeti összetételét is. Mindemellett az agráriumban akár takarmányozási célokra is alkalmazhatjuk. A takarmányok kalciumtartalmát növelhetjük vele, ezáltal jobb húsösszetételű vágóállat tenyésztés lehetséges. Ugyanez a pozitív tulajdonság természetesen az embereknél, sőt, házi kedvenceknél is megfigyelhető elfogyasztás esetén – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök c. egyetemi tanár.
A tojáshéj lebomló kanalakban is megtalálható már
A tojáshéj egy újabb felhasználási lehetőségére a biológiailag lebomló evőeszköz, tányér gyártók figyeltek fel. Bár a hagyományosan előállított biológiailag lebomló műanyagok, mint például a politejsav a hagyományos műanyagokkal szemben ténylegesen lebomlanak mikroorganizmusok, gombák, algák segítségével, azért van egy hatalmas hátrányuk is: ez pedig a kereslet növekedéséből adódó folyamatos ár növekedés. Ennek ellensúlyozására ad lehetőséget a sokkal stabilabb áron beszerezhető, remekül lebomló tojáshéj őrlemény, amely akár 20-30%-ban adagolva sem változtatja meg számottevően a műanyag tulajdonságait.