Azonnali hatállyal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a büfé élelmiszer-előállító, vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan. A hatóság – a tevékenység korlátozásán túl – 120 tétel, részben lejárt, részben nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból.
Elképesztő körülményeket találtak a szakemberek a múlt héten tartott helyszíni ellenőrzés során egy, a Balaton partján üzemelő vendéglátóhelyen. Az egységben több hűtőszekrény használatra alkalmatlan állapotban volt, vastag jégréteg borította, a rozsdás polcokon helyben lefagyasztott termékek sorakoztak. A büfében egyetlen kézmosó sem volt használható, az edények tisztítatlanok, több esetben rozsdásak voltak.
A fellelt termékek között akadtak 2014-ben és 2016-ban lejárt minőség-megőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető élelmiszerek, emiatt a szakemberek összesen 120 kifogásolt tételt vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból.
Az eljáró hatóság a helyszíni ellenőrzés során megállapította, hogy a büfé vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan, az egység működése jelentős élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ezért annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.
Az eljárás folyamatban van, a szabálysértések súlyát figyelembe véve, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható. A büfé valamennyi hiányosság kijavítását követően, csak az ismételt, kedvező eredményű hatósági szemle után kezdheti újra a tevékenységét.
Az érintett egység adatai elérhetőek a jogsértés listán.