A prosztatarákban szenvedő férfiak életét meghosszabbíthatja, ha állati zsírok vagy szénhidrátok helyett növényi zsiradékot fogyasztanak – állítja egy tanulmány.
Azok a betegek, akik napi kalóriabevitelük tíz százalékának megfelelő mennyiségben szénhidrát helyett növényi zsírokat, például olívaolajat, dióféléket vagy avokádót fogyasztottak, a nyolcéves megfigyelési időszak alatt 29 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg prosztatarákban, és 26 százalékkal kevesebb eséllyel más egészségügyi ok miatt – írja a Live Science portál a JAMA Internal Medicine Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány nyomán. További napi egy adag (28,34 gramm) dióféle 11 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. “Eredményeink alátámasztják, hogy az érintett betegeknek érdemes szívbarát étrendet ajánlani, amelyben a szénhidrátokat telítetlen zsírokkal és diófélékkel helyettesítik” – írják a tanulmány szerzői. A növényi zsírok és a túlélés közötti ok-okozati összefüggést a tanulmány nem tudja bizonyítani, csak megállapította a látszólagos kapcsolatot. Más kockázati tényezőket is figyelembe vettek, így a gyógykezelést, a testtömegindexet, a dohányzási és sportolási szokásokat, de ezeken kívül olyan tényezők is magyarázhatják az eredményt, mint például a rák kezelésének ideje vagy az állati zsír elkészítési módja. A tanulmány 4577 férfit követett, akiknél prosztatarákot állapítottak meg, ám a daganat nem terjedt át más testtájakra. Négyévenként kérdezték őket táplálkozási szokásaikról. A kutatás idején 1046 beteg halt meg, 31 százalékuk szív- és érrendszeri betegség, 21 százalékuk prosztatarák, 21 százalékuk egyéb daganat következtében. A tanulmányt kísérő szerkesztői levélben Stephen Freeland, a Duke Egyetem munkatársa azt írja, az elhízás az egyetlen befolyásolható tényező, amelyet bizonyosan összefüggésbe lehet hozni a prosztatarákos halálozással. “Ezért a túlsúly elleni küzdelem életbevágó” – állította Freeland. Ennek egyik módja lehet az egészségtelen ételek egészségessel való helyettesítése. Azt azonban tovább kell kutatni, hogy a kevesebb “rossz” étel vagy a több “jó” étel fogyasztása befolyásolja-e a túlélést. (http://www.livescience.com/37317-vegetable-fat-prostate-cancer-death.html)
Forrás:MTI