Igazán izgalmas, érzékszervekre ható időutazáson vehetnek részt a gasztronómia szerelmesei a Café Astoria Restaurantban és ehhez nem kell mást tenni, csak kóstolni, ízlelni és gyönyörködni, mindezt június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján.
Honfoglalás a gasztronómiában címmel egy rendkívüli büfévacsorát kínál a Belváros ikonikus szállodája, az idén százkét éves, regényes Astoria. A kínálatból a nyereg alatt puhított hús bár elmarad, de terítékre kerül egy fantasztikus menüsor a tradicionális magyar ételektől a megújult, kortárs fogásokig és főszerepet kapnak azok a fűszerek, melyeket a honfoglaló magyarok használtak, úgy mint a kömény, lestyán és a reneszánszát élő tárkony. A sorban lesz – a teljesség igénye nélkül – csicseriborsó töret pácolt juhsajttal, lestyános édes káposztaleves malac csülökkel, fogas zöldséges lencseraguval vagy egy jó kis mákos guba.
Ahogy az ősi magyar népzenét az ötfokú hangsorra épülő dalok képzik, az ősmagyarok konyháját a ˝pentaton˝ ízek harmóniájával szokták jellemezni. Az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellé ötödiknek a csípőset is külön ízként kezelték, és hasonlóan a mai belső-ázsiai konyhákra, az öt íz egységére törekedtek – ezt most meg is kóstolhatjuk.
Az Astoria 102 éves falai között tehát egy kulináris időgépbe ülhetünk bele, de a szálloda a Múzeumok Éjszakáján – a gasztrokalandon túl – a magyar történelem során többször főszerepet játszó, muzeális értékű Café Astoria felfedezését is kínálja.
Érvényes Múzeumok Éjszakája karszalaggal rendelkezők részére a belépés, előzetes regisztrációval 3.990 Ft, korlátlan ételfogyasztással, regisztráció nélkül a belépő 5.990 Ft, szintúgy korlátlan ételfogyasztással.Regisztrálni a gellert.marketing@
A részletes program megtekinthető a cafeastoriabudapest.hu és a muzej.hu honlapokon.
A büfévacsora ételei:
Finger food
Marinált hal
Csicseriborsó töret pácolt juhsajttal
Tárkonyos tojáskrém köles piskótával
Sóskakrém szalonna ropogóssal
Levesek
Karfiolleves jérce gombóccal
Lestyános édes káposztaleves malac csülökkel
Főételek
Grill zöldségek füstölt sajttal
Fogas zöldséges lencseraguval
Pulyka zúza Sztroganoff módra párolt rizzsel
Konfitált sertés tarja köményes parázs burgonyával
Desszert
Fahéjas almás rétes
Aranygaluska vaníliakrémmel
Mákos guba