A húsvét az európai és egyben a magyar hagyományok egyik legfontosabb ünnepe. Mind a teológiai, mind a nép-kulturális szerepe és hagyományai megkérdőjelezhetetlenek. Akármelyik aspektusból is közelítünk hozzá: ez az újjászületés és a megújulás ünnepe. Mi szimbolizálná ezen szavak tárgyi valóját jobban mint a virágok öntözés utáni kibújása a talajból vagy a tojás, amely egy olyan tárgy, amiből egy egész élet létre tud jönni, és amiben meg is van minden tartalom ehhez.
Nem csoda tehát, hogy a húsvéti hagyományokhoz, játékos közösségi élményéhez kapcsolódott a hölgyek megöntözése. Ahogy az sem véletlen, hogy a locsolók pedig piros vagy éppen részletgazdagon díszített tojásokat kapnak „munkájukért” cserébe. Sőt a tojás a húsvéti asztal, a reggeli elengedhetetlen elemévé is vált a hosszú-hosszú évek alatt, aminek mindig ott kell lennie a főtt sonka mellett.
– A hagyományos tojásos ételek is rendkívüli gazdagságot mutatnak. A tojás az egyik legjobb, természetes fehérjeforrásunk, évezredek óta velünk élő csodaszer. Ugyanis a tojás nem csak üres kalória, hanem minden benne van, ami egy élet kialakulásához szükséges, gondolva itt magas fehérje-, vitamin-, ásványi anyag tartalmára. Tehát az őseink részéről remek választás volt – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
A húsvét a megújulás ünnepe. Akkor miért újévkor teszünk fogadalmakat, igyekszünk akár táplálkozási szokásainkat megújítani? Talán a fejünkben egyszerűbb egy naptári új évhez társítani az újrakezdést. Azonban, ha nem tettük volna ezt meg január 1-én, vagy már el is akadtunk volna, most újra megpróbálhatjuk. És ehhez, főleg a kilók leadása és a jobb sportteljesítmény szempontjából remek segítő társunk lehet a tojás.
– Kutatások mutatják, hogy a megemelt fehérjebevitel önmagában is testsúly-csökkenéssel jár hosszú távon. A tojás pedig rengeteg jól hasznosuló proteint tartalmaz. A tojás mindemelett, főleg, ha sok friss zöldség társaságában reggelire fogyasztjuk, a szervezet működésének elindításában, és az egész napos telítettségi érzet meglétében is nagy segítségünkre lehet. Ráadásul a sportolók teljesítményének fokozásához, az izomzat táplálásához is remek választás – folytatta Dr. Németh Csaba.
A tojás fogyasztása ráadásul ma már sokkal változatosabb formában történhet mint pár tíz évvel korábban. Olyan tojásfehérje alapú termékek jelentek meg a polcokon, amikkel nem csak a tejfehérje-allergiások, laktóz-érzékenyek tudják remekül helyettesíteni a tehéntejből készült túrót, tejfölt, krémeket, de a szénhidrát- és zsírmentesen táplálkozóknak is alternatívákat nyújtanak. Ráadásul a segítségükkel akár a húsvét is még tojásosabbá tehető.
A húsvét jegyében itt van egy igazi aktuális finomságnak, a tormakrémes húsvéti ToTu-s, sonkás kockának a receptje. Remek kis, egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon mutatós vendégváró falatok. A recept 25 darabos kocka zila tortaformára van méretezve.
Hozzávalók:
az alaphoz:
80 dkg puhára főtt füstölt sonka (tarja vagy csülök) ledarálva
40 dkg ToTu krém extra
3 tojás
törött bors
a forma kikenéséhez:
folyékony kókuszolaj
a töltelékhez:
20 dkg ToTu krém
10 dkg folyékony kókuszolaj
cukormentes ecetes torma ízlés szerint
törött bors
só
a díszítéshez:
főtt tojás
uborka
Az alap hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Kiolajozott 25 darabos kocka zila formába töltjük. 150 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Eltávolítjuk a formát. A töltelékhez a kókuszolajat és a ToTu krém összekeverjük. Akkor jó, ha vaj állagot kapunk. Sóval, törött borssal, ecetes tormával ízesítjük. Csillagcsőrös habzsák segítségével megtöltjük vele a kockákat. Negyedbe vágott főtt tojás és uborka szeletekkel díszítjük. Tálaláskor szeleteljük.
Ugyanakkor hasonló finomságokkal érdemes szeretteinket nem csak ünnepnapokon, de a hét minden napján is meglepni. Hiszen akár idős szeretteink izomzat vesztésének megállítására, akár a gyerekek fittségének fenntartásához remek választás a tojásfehérje. A tojás nem csak húsvétkor kiváló választás!
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek