Január első néhány hete az újévi fogadalmak ideje. Céljaink között nem ritkán szerepel az életmódváltás illetve a kalóriadús karácsonyi menük után egy hosszabb-rövidebb étkezési kúrák tartása. Ez utóbbinak egyik kedvelt formája a tojásdiéta valamint az olyan étrendek, melyeknek a tojás az alapja.
A tojás nem véletlenül több diéta típus „varázseszköze”. A tojásfehérje alacsony kalória tartalma rendkívül jó fehérjehasznosulással párosul, a sárgája pedig gazdag az értékes fehérjék mellett vitaminokban, ásványi anyagokban is.
Ráadásul a tojás nagyon változatosan elkészíthető étel. Ma már a tojásalapú táplálkozás nem kell, hogy kimerüljön a főtt tojás, tükörtojás fogyasztásában, hiszen számos innovatív tojástermék elérhető már mindenki számára.
– Egyre több, állományban és felhasználhatóságban változatos tojásterméket fejlesztenek ki. Például ma már léteznek tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítők. Ezeknek létezik krémes, lágy krémes, folyékony, de még a túróhoz hasonlóan rögös állományú változata is. Semleges ízük miatt ráadásul remekül ízesíthetőek, így sós és édes krémek, „túrókrémek” kitűnő alapjai.
Ugyanakkor ma már sok helyen találkozhatunk a szeletelhető tojásrudakkal, melyeket akár szendvicsfeltétként is felhasználhatunk, vagy mozzarella-karikaként paradicsomszeletekkel falatozhatunk – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi-tanár.
Itt van két igazán izgalmas, ízletes és tojásdús receptötlet:
Currys tojás (paleo)
Hozzávalók: 8 főtt tojás, 2 nagyobb vöröshagyma, 5 dkg kókuszolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál curry, 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 dl kókusztej, só
a körethez: 1 kg sárgarépa, 1-2 evőkanál olívaolaj, törött bors, só
Az apróra vágott vöröshagymát teáskanálnyi sóval üvegesre fonnyasztjuk a kókuszolajon. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a fűszereket. 2-3 percig tovább pirítjuk. Felöntjük kókusztejjel. Ha szükséges, adunk hozzá még sót. Beletesszük a megpucolt főtt tojásokat. Készre pároljuk. Akkor jó, amikor a szósz már kicsit besűrűsödött. Sült répával kínáljuk, amivel csupán annyi a dolgunk, hogy a megtisztított répát hasábokra vágjuk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, végül 175°C-os sütőben megsütjük.
Fűszeres „tojás-mozzarella”
Hozzávalók: 20 dkg ToTu Rögös, 20 dkg ToTu krém, 1 teáskanál só, 2 teáskanál citromlé, 15 dkg kókuszolaj, 2-3 összezúzott fokhagymagerezd, 3-4 evőkanál apróra vágott medvehagyma, 2 dl forró víz, 2 dkg por zselatin vagy 12 lap
A zselatint feloldjuk a forró vízben, majd a többi hozzávalóval, a medvehagyma kivételével, krémesre turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a medvehagymát. Szilikon formába töltjük, végül hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni.