Hat fiatal séf, hat konyhában, izzó hangulatban, hatalmas sikert aratott a zsúfolásig megtelt nézőtér közönsége előtt a HUNGEXPÓN. A BOCUSE d’Or Magyar Döntő minden résztvevője egy méltán híres szakácsverseny nyertese lehetett, ha a továbbjutást csak egy, a legjobb érdemelhette is ki.
Március 12-én az első SIRHA Budapest kiállításon rendezték a Bocuse d’Or Magyar Döntőjét. A reggel nyolc órától – szigorú időzítés mellett zajló – versenyen hat nagyszerű teljesítmény született.
Fotó: E-motion Pictures / Terei Miklós
A nagyszámú hazai szurkolótáborhoz a SIRHA Budapest külföldi szakmai látogatói is csatlakoztak, hiszen a BOCUSE ’d Or a SIRHA nemzetközi közönsége előtt is jól ismert esemény. A kiállítás utolsó napjának több ezer látogatója lehetett tanúja a magyar tehetségek versenyének.
A versenyzőknek 4 óra 48 perc állt rendelkezésre, hogy a megadott alapanyagok felhasználásával elkészítsék a két fogást 6-6 főre. A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjén a menü alapanyagai majdnem megegyeztek a stockholmi döntőre előírtakkal. A kötelező alkotó elemek a malaccomb lábbal, vér és/vagy bél, a Belon osztriga, a kék kagyló és a fekete tőkehal voltak.
A verseny reggel nyolc órakor kezdődött, az első tálalásra 12.00-kor, az utolsóra fél kettőkor került sor. A háromtagú konyhai felügyelő zsűri, és a 10 tagú kóstoló zsűri délután három órára hozta meg a döntést.
A legjobb, és egyben a stockholmi továbbjutó, valamint a – „Legszebb hal” különdíj nyertese Molnár Gábor a Geisel’s Vinothek (München) séfje lett. A második helyezést és a „Legszebb tálalás” különdíját Daniel O’Shea (magyar-ír állampolgár, Alabárdos Étterem, Budapest), míg harmadik helyezést Galgóczi Gábor (Café Pierrot, Budapest) érdemelte ki.
A HUNGEXPO most második alkalommal volt helyszíne a BOCUSE d’Or magyarországi válogatóversenyének. A verseny kitűnő hangulatához nagyban hozzájárult a pontos szervezés, a minden elvárásnak megfelelően berendezett helyszín, és – nem utolsó sorban – a most először „háttérnek” számító SIRHA Budapest kiállítás.
A Magyar Bocuse Akadémia pályázik a Bocuse d’Or Europe 2016-os döntőjének megrendezésére, és a már beadott pályázat értékelésében a hazai döntők sikeres lebonyolítása komoly előnynek számíthat.
Az első három versenyző ételei
- 1. Molnár Gábor (Első helyezett – Legszebb hal különdíj)
Konfitált tőkehal, kagyló tatárral, avokádó halkrémmel.
Grillezett osztriga zselé raviolival és barnavaj sabayonnal.
A tányéron megjelenő organikus mezei növények: cickafarkfű, árvacsalán, tyúkhúr, ibolya, medvehagyma szár, Eiskraut.
Töltött véres kolbász, almapüré zselében.
Rántott, szalonnás-zöldfűszeres burgonyakrém sertésbélben.
Láb-csülök ravioli, fűszersalátával.
Céklás jus.
Tányéron megjelenő további elemek: sertésláb chips, kovászos dinnye, zöldfűszer olaj.
- 2. Daniel O’Shea (Második helyezett – Legszebb tálalás különdíj)
Fekete tőkehal algával, friss kerti és erdei füvekkel.
Kagylós csalán veloutéval, hurkás fekete kagyló szivarral.
Almás hagyma kagylóban, osztrigával.
Malac hüfte, mangalica szalonnával, lábbal, csülökkel töltött tésztával.
Gyömbéres vér, tofuval, céklákkal, áfonyával, szilvával
- 3. Győrffy Árpád (Harmadik helyezett)
Fekete tőkehal, osztrigával és cukkínivel.
Marinált zöldségek (spárga, uborka, gyöngyhagyma, vajtök, retek) különböző textúrákban.
Zöld spárgás fekete kagyló ragu, citrusokkal, kagyló espumával.
Sertés frikandó medvehagymával, kakukkfüves-szarvasgombás mousselinnel.
Vérpuding céklával és zöldalmával, köröm-és csülök ragu.
Párolt káposzta almakompóttal.
Cognac jus.