Munka után kiszabadulva egy szellős teraszon mi eshetne jobban, mint egy hűs, illatos limonádé vagy koktél? A klasszikus ízekből már mindenki kiválaszthatta kedvencét – legyen szó alkoholos vagy alkoholmentes nedűkről -, de a bárok újabbnál újabb izgalmas variációkat is felvonultatnak, hogy egy percre se unatkozzanak a vendégek ízlelőbimbói. Különleges kreációkat kínál a KIOSK és a Terasz is, ahol virágos, uborkás és zöldfűszeres finomságokkal is várják a közönséget.
Pezsdítő italokkal a kánikula ellen! Hlatky-Schlichter Hubert, a KIOSK, a Babel és a Terasz éttermek tulajdonosa elárulta, az italkészítés slágerei idén a virágos ízek – mint a rózsa és a levendula – valamint az uborka és a görögdinnye, amelyeket ők is szívesen használnak.
„Nagyon szeretik a vendégeink az uborkás vizünket, valamint a fűszernövényekkel fuzionált limonádékat, jeges teákat is. Örök és legnagyobb kedvencnek talán a Paloma mondható, ami egy grapefruit és tequila alapú koktél, de az Aperol Spritz is rendkívül népszerű” – kezdte Hubert, aki szerint nem kell tartani a szokatlan ízkombinációktól sem.
„Sokan ódzkodnak az újdonságoktól, pláne ha külön-külön is érdekesek az ízek, de egy kis győzködés és kóstoló után aztán elcsodálkoznak az összhatáson. Remekül harmonizál például a rózsabors az eperrel, a bazsalikom a málnával, vagy a chili a passion fruit-tal” – fejtette ki a tulajdonos, aki személyes kedvenceként a rózsaszirmos gin tonicot emelte ki.
Mindenképpen érdemes megkóstolni az alkoholmentes citrus és uborkás-bodzás limonádékat, a koktélok közül pedig a Summer punch-ot és a Mentás elixírt, amelyeket akár otthonaikban is elkészíthetnek a különleges receptek kedvelői.
Citrus limonádé – 4 főre
1dl cukorszirup
3 citrom vagy 4 lime
1,75 l szóda
Cukorszirupból készítjük, ami cukor és forró víz azonos mennyiségű elegye. A kezeletlen /nem bio/ citrusfélék előfordulása miatt jól megmossuk a citromot vagy lime-ot, majd kifacsarjuk a levét ügyelve arra, hogy a magok ne kerüljenek az italba keserű ízt okozva. A fenti összetevőket összekeverjük és ízlés szerint szódával vagy mentes vízzel felöntjük.
Uborkás- bodzás limonádé – 4 főre
1dl bodzaszörp
3 citrom
negyed uborka
1,75 l szóda
Bodzaszörppel készítjük, amihez hozzáadjuk a citrus kifacsart, leszűrt levét, majd vékonyra szeletelt kígyóuborkát, és felöntjük tetszőlegesen szódával vagy mentes vízzel egy kancsóba, amit néhány percre pihentetünk a hűtőben szervírozás előtt, hogy érvényesüljön az uborka frissítő hatása.
Summer punch – 2 főre
2 szelet görögdinnye
4 evőkanál cukorszirup
1 citrom
4cl vodka
fél üveg habzóbor
friss gyümölcsök
Turmixgépben eldolgozunk 4 evőkanál cukorszirupot és egy citrom levét friss kimagozott görögdinnyével, ehhez ízlés szerint hozzáadunk vodkát majd betesszük a hűtőbe és szervírozás előtt némi habzóbort és friss gyümölcsöket adunk hozzá.
Mentás elixír – 1 főre
1 evőkanál porcukor
1 lime
4szem szőlő
kevés menta
4cl Irsai Olivér Szőlőpálinka
1dl szóda
Néhány szőlőszemet összetörünk egy evőkanál porcukorral a pohárban, majd egy fél lime levét hozzáadjuk. Ezt alaposan elkeverjük egy kevés mentalevéllel, majd ráöntünk tetszés szerint Irsai Olivér Szőlőpálinkát, feltöltjük a poharat jéggel és lazítunk az italon szódával.